Recension i Sydsvenskan 7 februari 2018

Erik Westbergs Vokal­ensemble fortsätter sin framgångsrika serie av inspelningar gjorda i Studio Acusticum i Piteå och presenterar åter ett nytt album med mycket genomtänkt repertoar­innehåll. I centrum står nyskriven musik från olika delar av världen för kör och orgel.


Staffan Storm

Recension i Musikrevyn i P2

”På alla tidigare skivor som jag har hört med svensken Erik Westbergs vokalensemble har jag alltid imponerats av den friska klangen, stadgan i rösterna och renheten i framställningen av den mäkta krävande repertoaren. Den senaste skivan, Chorus Gloriosus, med en ännu mera nischad repertoar än tidigare – nutida kyrkomusik – utgör inget undantag. Tidvis har kören en mera undanskymd roll än tidigare (till förmån för orgeln och solisterna), men allt som sjungs görs med imponerande hög kvalitet och de valda styckena håller genomgående hög standard.”


Johan Korssell och paneldeltagare Johanna Paulsson, Måns Tengnér och Anna Nyhlin.

Recension i Uudet levyt” (”Från nya skivor”), YLE den 1 dec 2017, Finland.

Den nordsvenska kommunen Piteå har endast drygt 20 000 invånare, men häpnadsväckande nog har man till det lokala tekniska universitetets musikfakultet byggt Studio Acusticum – en fin konsertsal med utmärkt akustik – och där en exceptionellt stor orgel. Dessbättre har inte de med Kempestiftelsens ekonomiska stöd resta tillgångarna blivit ståendes, utan används flitigt. Som bevis på detta publicerar Studio Acusticum regelbundet CD-skivor, och åtminstone Erik Westbergs vokalensemble och organisten Helena Holmlunds nya skiva visar prov på att regional musikpolitik framgångsrikt kan producera kvalitet i världsklass på en plats där det annars skulle finnas blott en stor älv.

Skivans titel, Chorus Gloriosus, lovar en hel del, särskilt när kören är en liten kammarkör med väldigt krävande och ibland mycket stor och yvig musik att sjunga: de ljusa Te Deum av Macmillan och Sandström, den dramatiska Crucifixus pro Nobis av Leighton, och den starka Jauchzt vor Gott av Gubaidulina, med sina närmast skräckinjagande köreffekter. Lyckligtvis är Erik Westbergs vokalensemble uppgiften mogen. Detta är en projektbaserad men proffsklassig kör som består av sångare från Bottenviken, där det av många anledningar finns en stark sångtradition. Jag har även tidigare lovprisat ensemblens fylliga, saftiga klang och breda dynamik, och med den här skivans repertoar briljerar verkligen kören. I de hårdaste kanonaderna tvingas sopranerna anstränga sig, men den jämna kvaliteten under mjukare partier samt avsnitt med solon och mindre ensembler övertygar. Erik Westbergs vokalensemble får också bakgrundsstöd av Studio Acusticum – akustiken blandar stämmorna väl, men bibehåller kraften.

Jag är särskilt uppspelt över salens orgel. Det är den största i Sverige och mycket mångsidig, men har ändå sin egen mörka och mäktiga karaktär. Helena Holmlund nyanserar skivans körstycken kraftfullt med bra stilkänsla, men orgelns fulla kapacitet tas i bruk först i solostycket, Toshi Ichiyanagis Fantasi. Holmlund opererar med så häpnadsväckande klangmassor så exceptionellt plastiskt, att det här spåret borde spelas upp för alla världens organister som ett exempel på hur man steglöst kan nyttja orgelstämmorna.

Studio Acusticum är inte Erik Westbergs vokalensembles, Helena Holmlunds, eller någon annans hem. Studio Acusticum är endast en bra sal, vars existensberättigande är avhängigt av användarnas kvalitet. Hittills har i alla fall salens skivutgivningsserie låtit meddela att väggarna var värda att resa. Studio Acusticum har blivit, likt Lapplands kammarorkester, ett regionpolitiskt styrkebesked: Om resurserna och deras nyttjare kan komplettera varandra, föds innehåll i världsklass.


Kare Eskola, övers. Virve Karén och Janne Posti