Erik Westbergs Vokalensemble

Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 16–20 sångare. Ensemblens medlemmar kommer från norra Sverige och Finland, och är verksamma som solister, kyrkomusiker och musiklärare. Ensemblen har beställt och uruppfört ett 40-tal verk av bland andra B Tommy Andersson, Gunnar Eriksson, Tebogo Monnakgotla, Jan Sandström, Sven-David Sandström, Arvo Pärt och Paula af Malmborg Ward.

Över tjugo turnéer till Asien, Europa, Nord- och Sydamerika har genomförts. Vokalensemblen var engagerad i projektet ”Körsång för fred och rättvisa” med turné i Tonga och Samoa vid millennieskiftet. Detta sågs av den största tv-publiken någonsin.

Vokalensemblen medverkade vid Riksmötets högtidliga öppnande 2016 och har gjort ett flertal inspelningar för Sveriges Radio.

1996 gavs ensemblens första cd Musica Sacra ut på skivbolaget Opus3. Ensemblen har tillsammans med Musikhögskolans kammarkör i Piteå och Naxos spelat in samtliga a cappella-verk av Wilhelm Peterson-Berger. Ensemblens första samarbete med Studio Acusticum Records 2010 resulterade i trippelalbumet Pater Cælestis, Terra Mater och Vox Humana. Detta var startskottet till ett lång partnerskap och totalt åtta cd-skivor har släppts tillsammans: den fransk-arabiska Arabesques, romantiska Dreamlike tillsammans med pianisten Helge Kjekshus, Originals, med endast verk skrivna speciellt till Vokalensemblen, Vita Nuova som med sin post-romantiska erhöll omdömet “världsklass” i musiktidskriften OPUS. Den 7 oktober 2016 släpptes Chorus Gloriosus med endast kör- och orgelverk tillsammans med Helena Holmlund och Orgel Acusticum.