Erik Westbergs Vokalensemble

Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 16–20 sångare. Ensemblens medlemmar kommer från norra Sverige och Finland, och är verksamma som solister, kyrkomusiker och musiklärare. Ensemblen har beställt och uruppfört ett 40-tal verk av bland andra Gunnar Eriksson, Tebogo Monnakgotla, Jan Sandström, Sven-David Sandström, Carl Unander-Scharin, Arvo Pärt och Paula af Malmborg Ward.

Över fyrtio turnéer till Asien, Europa, Nord- och Sydamerika har genomförts. Vokalensemblen var engagerad i projektet ”Körsång för fred och rättvisa” med turné i Tonga och Samoa vid millennieskiftet.

Vokalensemblen har gjort ett flertal inspelningar för Sveriges Radio i samarbete med EBU (European Broadcasting Corporation).

1996 gavs ensemblens första cd Musica Sacra ut på skivbolaget Opus3. Ensemblen har tillsammans med Musikhögskolans kammarkör i Piteå och Naxos spelat in samtliga a cappella-verk av Wilhelm Peterson-Berger. Ensemblens första samarbete med Studio Acusticum Records 2010 resulterade i trippelalbumet Pater Cælestis – Terra Mater – Vox Humana. Detta var startskottet till ett lång partnerskap med producenten Gunnar Andersson och ljudteknikern Håkan Ekman. Totalt åtta cd-skivor har släppts tillsammans: den fransk-arabiska Arabesques, romantiska Dreamlike tillsammans med pianisten Helge Kjekshus, Originals, med endast verk skrivna speciellt till Vokalensemblen, Vita Nuova som med sin post-romantiska erhöll omdömet “världsklass” i musiktidskriften OPUS. Chorus Gloriosus utkom 2016 med endast kör- och orgelverk tillsammans med Helena Holmlund och Orgel Acusticum. Amor Vita Mors, en 60-sidig bok med verkkommentarer och texter, utkom 2018, finns att avlyssna på nätbaserade strömningstjänster. Denna produktion samt ”The Voice of the Viola” med violasten Kim Hellgren finns att avlyssna på nätbaserade strömningstjänster.