A Star is Shining

Julfirandet har för oss alla en speciell innebörd. Vi behöver musik som skapar vila och ger oss en stämning av högtid. Denna känsla har vi velat skapa på denna skiva. Här finns musik som är komponerad och i stunden improviserad, folkmelodier, musik från olika världsdelar och från olika epoker. Lyssna till "In dulci jubilo" och njut av jublande musikanteri med Erik Westbergs Vokalensemble, Mattias Wager (orgel), och Anders Åstrand, Daniel Saur (slagverk). Avnjut "Den signade dag" i ett smakfullt samarbete med Maja Lundbäck (sång) och i en klangdesign skapad av Anders Åstrand. Riksspelmanen Daniel Pettersson förstärker med nyckelharpa den svenska folktonen i "Bereden väg för Herran".

Här i de norra delarna av Sverige ligger snötäcket tjockt. Det är kallt och mörkret är närvarande under större delen av dygnet. Vi tänder ett ljus och känner värmen. Julen är här!

INNEHÅLL:
Nativity Carol
John Rutter   Mattias Wager, orgel
Gabriel's Message
David Willcocks   Christina Fridolfsson, sopran
Gammal Julvisa
Otto Olsson  
Bereden väg för Herran/In dulci jubilo
Trad   Daniel Pettersson, Nyckelharpa; Mattias Wager, orgel samt Anders Åstrand och Daniel Saur, percussion
O Magnum Mysterium
Morten Lauridsen  
Den signade dag
Trad   Maja Lundbäck, sopran samt Anders Åstrand och Daniel Saur, percussion
Det brinner en stjärna
David Wikander  
Betlehems stjärna
Ivar Widéen  
Det brinner en stjärna
Otto Olsson   Mattias Wager, orgel
Jul, jul, strålande jul
Gustaf Nordqvist  
Candlelight Carol
John Rutter   Mattias Wager, orgel
Christmas Cradle SOng
Alfred Hollins   Mattias Wager, orgel
Det är en ros utsprungen
M. Praetorius J. Sandström   Solokvartett: Christina Fridolfsson; Kerstin Eriksson; Anders Kristoffersson och Ewerth Richardsson
Det är en ros utsprungen
Trad.   Maja Lundbäck, sopran och Daniel Pettersson, nyckelharpa
Förunderligt och märkligt
Carl Nielsen  
Es ist ein Ros entsprungen
Hugo Distler   (från Weihnachtsgeschichte, Op. 10)
Stilla Natt
Franz Gruber   (arr. David Wikander)
Klicka här för att lyssna på skivan

Beställ denna CD genom att skicka ett mail med namnet på cd:n samt ditt namn och adress till:  fonogram@vokalensemblen.se


Julmusik med läcker klang. En ny cd med julmusik – kan det vara något? Tja, konkurrensen är stenhård. En skivdistributör på internet har över 225 olika jul-cd. För att kunna hävda sig i det mångkanaliga julbruset måste en cd ha speciella egenskaper. A Star is Shining med The Erik Westberg Vocal Ensemble har det. Den innehåller musik som jag verkligen lyssnar på, inte bara har som ljudkuliss.

Kören består av 16 professionella musikanter, och de skapar en homogen, mycket läcker klang. Det hörs att sångarna verkligen vet vad de sjunger, texterna betyder något. Stämbalansen är utsökt. Kören under Erik Westbergs ledning tar fasta på nyanser, och varje sång blir ett stycke Kleinkunst. Så ska en kör låta! Den har god hjälp av den framstående organisten Mattias Wager, som med sitt ömsinta spel ger sångarna en klangbotten. Daniel Petterson bidrar med sin nyckelharpa i flera sånger. Även slagverkarna Anders Åstrand och Daniel Saur medverkar. Flera solister finns i kören, till exempel sopranerna Maja Lundbäck och Christina Fridolfsson. Programmet upptar några väl kända, kanske utnötta, sånger som Jul, jul, strålande jul (Gustaf Nordqvist) och Stilla natt (Franz Gruber). I den här versionen spolar de rent i musikörat.

Den brittiske kompositören och körledaren John Rutter (okänd för mig) bidrar med ett par sånger som ger mersmak. Jan-Eric Pettersson ledde inspelningen i Luleå domkyrka. Han har gjort många hörvärda cd för Opus3. Tekniken som används kallas Super Audio cd. A Star is Shining är värd en stor publik.
Enköpings-Posten

Julmusik. Nya julskivor anländer i vanlig ordning, de flesta med sliten repertoar i mer eller mindre sliskiga arrangemang och någon poppig sångstjärna i centrum för intresset. Här är ett lysande undantag från den sortens tröttsam grannlåt. Sjutton spår, några få med julsånger i kristlig framtoning, som alla känner igen och gärna vill höra igen, de flesta här i nya sättningar. Men merparten av styckena hör man sällan. De känns nya och fräscha. Allt är så fint och känsligt musikaliskt framfört och upptagningen i bästa Opus3-klass så den här Cd:n utser vi tveklöst till årets skiva – alla kategorier!
Göteborgsposten

"En av de absolut bästa kanalinspelningarna jag någonsin träffat på. Julen är räddad!"

Erik Westberg has polished his ensemble to a level which fulfills in good measure the standards established long ago by Eric Ericson on how a choir should sound. The choir's superb diction and the complete tonal homogeneity create, together with Westberg's completely sober and unsweetened interpretations, a new standard within our Christmas music treasures. The recording which has an almost physical presence is without any doubt one of the best multichannel recordings I have ever heard.
Hifi & Musik

[…] Det är julnattens mysterium, som är utgångspunkten – stillheten är impregnerad av den sortens glädje som gränsar till det behärskade jublet. Vokalensemblen under Erik Westbergs ledarskap förmår också till fullo att ge uttryck också till den fullo ge uttryck åt denna återhållna känslosamhet – det är kort sagt körsång på högsta nivå, det mesta a cappella.
Norrbottens-Kuriren