SÁPMI: Rájáheapme – Gränslöst – Boundless

Inspirationskällan till denna cd kommer från nära samarbeten med de samiska artisterna Frode Fjellheim, Katarina Barruk, Johan Märak och Erik Westbergs Vokalensemble. 

Frode Fjellheim är mest känd för att ha varit kompositören av inledningstemat i Disneyfilmen Frost och för sitt band Transjoik. På SÁPMI finns bland annat den filmiska A Sister from the North och den ljuvligt vackra Mov aalhtere vaerine tjuavka (Mitt altare är fjället som skiner). Till Piteås 400-årsjubileum komponerade han den suggestiva Bidám vuolle.

Jan Sandström har varsamt skapat ett flertal körverk utifrån jojken som uttrycksmedel. Skivan inleds med den rytmiskt laddade Jiegŋáffo, baserad på en jojk av Johan Märak. Suv Dehte (På grund av henne) är ett tresatsigt verk där Katarina Barruk berör lyssnaren med sin personliga röst och uttryck.

I Min Eallin har Kristin Boussard tonsatt texter av flera samiska poeter, de yngsta endast åtta år gamla. Den sista delen av verket handlar om de som väljer att lämna samelivet och rädslan att de ska glömma sitt ursprung som upplevs av de som stannar kvar. 

Mia Makaroff skriver om sitt verk Spes (Hopp): ”Texten från Predikaren förklarar hur ödmjukhet och vishet förändrar en människa: hennes ansikte mjuknar och hon är inte längre stelbent eller våldsam. Denna ödmjukhet och förståelse är nyckeln till hopp för mänskligheten.”

I det utförliga cd-häftet finns verkkommentarer, sångtexter och biografier på engelska och nordsamiska.

SKIVSLÄPP 27 MAJ 2022

INNEHÅLL:

Beställ denna CD genom att skicka ett mail med namnet på cd:n samt ditt namn och adress till:  fonogram@vokalensemblen.se