The Cloud of Unknowing

The Cloud of Unknowing presenterar i huvudsak ny svensk repertoar. Den inleds med Fredrik Högbergs egensinnigt finurliga Why Do You Dance? för kör och viola med solisten Kim Hellgren. Kim är också solist på är Andrea Tarrodis filmiskt vackra Poppies in October. Dessa verk ingår i serien Voice of the Viola.

Norrbottniska klangfärger kan skönjas i Paula af Malmborg Wards SOLSPEL – 55 takter före skymningen, liksom i Jan Sandströms Lux Aeterna för dubbelkör a cappella. ungdomsverk som här har fått en ny text av vokalensemblens mesta tonsättare med nära 20 beställningsverk. Verket är ett exempel på Sandströms tidiga känsla för vokal klangrikedom.

I The Cloud of Unknowing finns allt från det innerliga till det virtuosa. Ett omfattande verk för kör och orgel med en rytmisk vitalitet, klangfullt polytonala partier med starka uttryck och medvetenhet om text. Som både professionell sångare, organist och tonsättare har Carl Unander-Scharin en djup insikt om vilka mångfacetterade klanger som kan skapas när dessa världar möts.

2010–2020 var Kim Hellgen violast i Norrbotten NEO, Sveriges ledande ensemble för nyskriven musik. Tillsammans har de gjort ett flertal skivinspelningar och uruppfört ett stort antal verk på festivaler runt om i världen.

Markus Wargh är verksam som konsertorganist samt Domkyrkoorganist i Luleå Domkyrka. Som interpret återkommer Wargh ofta till verk av Bach samt till de stora romantiskt virtuosa orgelverken. Aaron Sunstein är verksam som solist och pedagog vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet.

Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 20 sångare från norra Sverige och Finland. De har uruppfört ett 60-tal beställningsverk och var engagerade i projektet Choral Singing for Peace and Justice med turné i Tonga och Samoa vid millennieskiftet som sågs av mer än 500 miljoner människor. Sedan 2003 är Erik Westberg professor i kördirigering och körsång vid Musikhögskolan, Luleå tekniska universitet.
Releasedatum för cd:n är den 17 sep i samband med konserter i Uppsala Domkyrka (17 sep) och Oscarskyrkan (18 sep) med vokalensemblen, Markus Wargh och Kim Hellgren. Då framförs bland annat The Cloud of Unknowing, Poppies in October och Lux Aeterna.

INNEHÅLL:
Why do you Dance?
Fredrik Högberg   Kim Hellgren, viola
Solspel - 55 takter före gryningen
Paula af Malmborg Ward  
Poppies in October
Andrea Tarrodi   Kim Hellgren, viola
Was it a Voice?
Brett Dean  
Lux Aeterna
Jan Sandström  
The Cloud of Unknowing 1: Cloud & Light
Carl Unander Scharin  
The Cloud of Unknowing 2: Unknowing & Forgetting
Carl Unander Scharin  
The Cloud of Unknowing 3: God & Love
Carl Unander Scharin  
The Cloud of Unknowing 4: Darkness
Carl Unander Scharin  
The Cloud of Unknowing 5: Nowhere Bodily is Everywhere Ghostly
Carl Unander Scharin  
The Cloud of Unknowing 6: Prayer
Carl Unander Scharin  

Beställ denna CD genom att skicka ett mail med namnet på cd:n samt ditt namn och adress till:  [email protected]